• LIFESTYLE
    Chcesz zobaczyć jak wygląda moje życie na co dzień? Poznać mnie troszeczkę z innej strony. Tutaj poczytasz między innymi o moim życiu, mojej codzienności czy o przeciwnościach, z którymi na co dzień się borykam!
    Czytaj więcej
  • PHOTOGRAPHY
    Uwielbiam uwieczniać dobre momenty na zdjęciach. Zawsze mam aparat pod ręką. Chcesz zobaczyć moje najlepsze zdjęcia, śledzić moją naukę krok po kroku? Znajdziesz to tutaj - sprawdź teraz!
    Czytaj więcej
  • PLANNING
    Staram się zaplanować każdy swój dzień. Uważam, że zaplanowany i uporządkowany dzień to szczęśliwy dzień. Chciałabyś zacząć planować swój czas? Poznaj moje najlepsze metody planowania!
    Czytaj więcej
Hej!
Mam na imię Renata i na co dzień podążam przez życie z maksymą carpe diem. Jeśli chcesz myśleć pozytywnie, doceniać to, co masz, to dobrze trafiłeś. Nie dam Ci recepty na szczęście, ale postaram się, żebyś to szczęście sam odnalazł!
CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
Czytaj więcej

Beza z kremem mascarpone

Hej kochani!
Będąc ostatnio razem z chłopakiem u przyjaciółki, miałam okazję pierwszy raz spróbować ciasta, które robi się na podstawie bez oraz kremu z serka mascarpone. Ciasto było przepyszne, więc bez chwili zastanowienia chciałam je mieć u siebie! Podczas delektowania się deserem, razem z chłopakiem na przemian wypytywaliśmy przyjaciółkę o składniki i sposób wykonania. Okazało się, że przepis jest mega prosty, a wykonanie zajmuje tylko chwilę. Następnego dnia mój chłopak zrobił ciasto, a jeszcze następnego dnia ja postanowiłam zrobić. I tym przepisem postanowiłam razem z wami się podzielić. Ciasto jest delikatne, lekkie, idealne na lato!

Składniki:
  • Serek mascarpone
  • Śmietanka 36%
  • Cukier puder (niekoniecznie)
  • Blaty bezowe (2 szt.)
  • Owoce (u mnie były maliny oraz borówka)
Sposób przygotowania:
  • Do miski wrzucamy serek mascarpone oraz śmietankę (śmietanka musi być dobrze schłodzona) i mikserem łączymy składniki. Dodajemy dwie łyżki cukru pudru. Nie musimy dodawać cukru, to zależy, jak bardzo słodki krem chcemy mieć. Ja u siebie cukru w ogóle nie dodawałam.
  • Następnie kładziemy pierwszy blat i nakładamy na niego krem. Możemy dać większą ilość. Rozprowadzamy po całej powierzchni i wyrównujemy.
  • Na rozprowadzony krem kładziemy kolejny blat bezowy i znowu nakładamy na niego krem. Wykorzystujemy cały krem, rozprowadzamy po całości, a następnie wyrównujemy.
  • Na koniec nasze ciasto ozdabiamy owocami. I tutaj działa nasza wyobraźnia!
  • Ciasto należy schłodzić, aby masa zgęstniała i wszystko razem się złączyło. Smacznego!





Pamiętajcie, aby z blatami bezowymi obchodzić się delikatnie, ponieważ są one strasznie kruche. Można je zarówno kupić, jak i zrobić samemu, ale wykonanie ich zajmuje trochę czasu.
Piszcie w komentarzach czy słyszeliście lub mieliście okazję spróbować takiego ciasta! I czy wam smakowało! Do następnego!

Komentarze

  1. Ależ to ciasto wygląda smakowicie. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam taką bezę i jest przepyszne. Szkoda że jestem na diecie. 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja słyszałam o tym deserze, ale jeszcze nie robiłam. Nie spotkałam się z gotowymi blatami bezowymi. Może podpowiesz gdzie je kupiłaś?

    ZAPRASZAM DO MNIE!
    Mój blog
    Mój Instagram


    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm ale narobiłaś mi smaka :D
    Pięknie to wygląda:)

    https://xgabisxworlds.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Kilka dni temu ja też robiłam podobne ciasto na urodziny mojego brata. Użyłam gotowych blatów bezowych, ale mam nadzieję, że w końcu uda mi się je zrobić!
    Zapraszam do mnie bluue-butterfly.blogspot.com
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego ciasta jeszcze nie miałam :) Ale z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie wersja dla mojego meza - uwielbia bezy.

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Dziękuje za każdy komentarz.
Z przyjemnością wejdę do osób, które przeczytały wpis!