Hej kochani!
Będąc ostatnio razem z chłopakiem u przyjaciółki, miałam okazję pierwszy raz spróbować ciasta, które robi się na podstawie bez oraz kremu z serka mascarpone. Ciasto było przepyszne, więc bez chwili zastanowienia chciałam je mieć u siebie! Podczas delektowania się deserem, razem z chłopakiem na przemian wypytywaliśmy przyjaciółkę o składniki i sposób wykonania. Okazało się, że przepis jest mega prosty, a wykonanie zajmuje tylko chwilę. Następnego dnia mój chłopak zrobił ciasto, a jeszcze następnego dnia ja postanowiłam zrobić. I tym przepisem postanowiłam razem z wami się podzielić. Ciasto jest delikatne, lekkie, idealne na lato!
Składniki:
Będąc ostatnio razem z chłopakiem u przyjaciółki, miałam okazję pierwszy raz spróbować ciasta, które robi się na podstawie bez oraz kremu z serka mascarpone. Ciasto było przepyszne, więc bez chwili zastanowienia chciałam je mieć u siebie! Podczas delektowania się deserem, razem z chłopakiem na przemian wypytywaliśmy przyjaciółkę o składniki i sposób wykonania. Okazało się, że przepis jest mega prosty, a wykonanie zajmuje tylko chwilę. Następnego dnia mój chłopak zrobił ciasto, a jeszcze następnego dnia ja postanowiłam zrobić. I tym przepisem postanowiłam razem z wami się podzielić. Ciasto jest delikatne, lekkie, idealne na lato!
Składniki:
- Serek mascarpone
- Śmietanka 36%
- Cukier puder (niekoniecznie)
- Blaty bezowe (2 szt.)
- Owoce (u mnie były maliny oraz borówka)
- Do miski wrzucamy serek mascarpone oraz śmietankę (śmietanka musi być dobrze schłodzona) i mikserem łączymy składniki. Dodajemy dwie łyżki cukru pudru. Nie musimy dodawać cukru, to zależy, jak bardzo słodki krem chcemy mieć. Ja u siebie cukru w ogóle nie dodawałam.
- Następnie kładziemy pierwszy blat i nakładamy na niego krem. Możemy dać większą ilość. Rozprowadzamy po całej powierzchni i wyrównujemy.
- Na rozprowadzony krem kładziemy kolejny blat bezowy i znowu nakładamy na niego krem. Wykorzystujemy cały krem, rozprowadzamy po całości, a następnie wyrównujemy.
- Na koniec nasze ciasto ozdabiamy owocami. I tutaj działa nasza wyobraźnia!
- Ciasto należy schłodzić, aby masa zgęstniała i wszystko razem się złączyło. Smacznego!
Pamiętajcie, aby z blatami bezowymi obchodzić się delikatnie, ponieważ są one strasznie kruche. Można je zarówno kupić, jak i zrobić samemu, ale wykonanie ich zajmuje trochę czasu.
Piszcie w komentarzach czy słyszeliście lub mieliście okazję spróbować takiego ciasta! I czy wam smakowało! Do następnego!
Ależ to ciasto wygląda smakowicie. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńJadłam taką bezę i jest przepyszne. Szkoda że jestem na diecie. 😊
OdpowiedzUsuńJa słyszałam o tym deserze, ale jeszcze nie robiłam. Nie spotkałam się z gotowymi blatami bezowymi. Może podpowiesz gdzie je kupiłaś?
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM DO MNIE!
Mój blog
Mój Instagram
Mmm ale narobiłaś mi smaka :D
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda:)
https://xgabisxworlds.blogspot.com/
Kilka dni temu ja też robiłam podobne ciasto na urodziny mojego brata. Użyłam gotowych blatów bezowych, ale mam nadzieję, że w końcu uda mi się je zrobić!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie bluue-butterfly.blogspot.com
Pozdrawiam ;)
na pewno pyszny
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta jeszcze nie miałam :) Ale z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie wersja dla mojego meza - uwielbia bezy.
OdpowiedzUsuń