Beza z kremem mascarpone

20 lipca 2019

Hej kochani!
Będąc ostatnio razem z chłopakiem u przyjaciółki, miałam okazję pierwszy raz spróbować ciasta, które robi się na podstawie bez oraz kremu z serka mascarpone. Ciasto było przepyszne, więc bez chwili zastanowienia chciałam je mieć u siebie! Podczas delektowania się deserem, razem z chłopakiem na przemian wypytywaliśmy przyjaciółkę o składniki i sposób wykonania. Okazało się, że przepis jest mega prosty, a wykonanie zajmuje tylko chwilę. Następnego dnia mój chłopak zrobił ciasto, a jeszcze następnego dnia ja postanowiłam zrobić. I tym przepisem postanowiłam razem z wami się podzielić. Ciasto jest delikatne, lekkie, idealne na lato!

Składniki:
  • Serek mascarpone
  • Śmietanka 36%
  • Cukier puder (niekoniecznie)
  • Blaty bezowe (2 szt.)
  • Owoce (u mnie były maliny oraz borówka)
Sposób przygotowania:
  • Do miski wrzucamy serek mascarpone oraz śmietankę (śmietanka musi być dobrze schłodzona) i mikserem łączymy składniki. Dodajemy dwie łyżki cukru pudru. Nie musimy dodawać cukru, to zależy, jak bardzo słodki krem chcemy mieć. Ja u siebie cukru w ogóle nie dodawałam.
  • Następnie kładziemy pierwszy blat i nakładamy na niego krem. Możemy dać większą ilość. Rozprowadzamy po całej powierzchni i wyrównujemy.
  • Na rozprowadzony krem kładziemy kolejny blat bezowy i znowu nakładamy na niego krem. Wykorzystujemy cały krem, rozprowadzamy po całości, a następnie wyrównujemy.
  • Na koniec nasze ciasto ozdabiamy owocami. I tutaj działa nasza wyobraźnia!
  • Ciasto należy schłodzić, aby masa zgęstniała i wszystko razem się złączyło. Smacznego!





Pamiętajcie, aby z blatami bezowymi obchodzić się delikatnie, ponieważ są one strasznie kruche. Można je zarówno kupić, jak i zrobić samemu, ale wykonanie ich zajmuje trochę czasu.
Piszcie w komentarzach czy słyszeliście lub mieliście okazję spróbować takiego ciasta! I czy wam smakowało! Do następnego!
8

Copyright © Szablon wykonany przez My pastel life